top of page
Yazarın fotoğrafısuleketenci

Kamburlaşma ile seyreden İltihaplı Romatizma nedir?

Güncelleme tarihi: 30 Eki 2022

Halk arasında kamburlaşma olarakta bilinen, Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türüdür.



Ne zaman ve nasıl ortaya çıkıyor?


Hastalık genellikle 30 yaşın altında ortaya çıkıyor. Ancak ilk şikayetler ile tanı arasında 7-8 yıl fark oluyor. İtihaplanma sonucu omurga ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklem etkilenerek, bu iki kemik birleşerek tek bir kemik hâlini alır.


İlk neresi etkilenir? Nerelere yayılır?


Sakroiliak eklem yani omurganın alt bölümü ile leğen kemiklerinin arasında kalan bölge çoğunlukla ilk olarak etkilenir. Zaman içinde hastalığın ilerlemesi ile tüm omurga boyunca etkisini gösterebilir. Hastanın başta bel bölgesi olmak üzere kalça, omurga, diz, ayak bileği ve diğer eklemlerinde de iltihaplanma oluşabilir.


İltihaplı romatizma
omurga

Tanısında hastalığın öyküsü, fizik muayene bulguları, bazı kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.

En çok hangi bulgu ve şikayetler görülür?


En çok görülen şikayet hareket kısıtlanmasıdır. Omurganın alt bölümünden başlayarak boyun bölgesine kadar tüm disk kenarları ve bağlarda iltihaplanma ve sonrasında kemikleşme görülür. Bunun sonucunda omurganın üst kısmında ön tarafa doğru eğrilik oluşur. Hayat kalitesini ileri düzey düşüren bu hastalığın seyri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir.


İltihaplı romatizmanın tedavisi var mı?


Tanı konulan hastalara iltihap giderici ilaçlar veriliyor. Böylece kronik hastalığın seyri yavaşlatılmaya çalışılıyor. Uygun hastaya uygun tedavi verildiğinde oldukça yüz güldürücü sonuçlar elde ediliyor. Burada amaç; ağrısız, vücutta kalıcı yapısal bozuklukların gelişmediği ve iltihabi durumun yol açabileceği diğer organ bozukluklarının önüne geçmektir


Hastaların alert olması için en önemli şikayet nedir?


3 aydan uzun süren bel ağrısı dikkat alınmalı


Hangi doktora başvurmalıyım?

Romatizma hastalıkları ile ilgilenen bölüm Romatolojidir ve bu bulgular ortaya çıkarsa mutlaka en kısa sürede romatoloğa başvurmalısınız.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page